8 TV-presentatrices geschorst voor overgewicht

De Egyptische Radio en Televisie Unie (ERTU) wekt veel controverse op. De zender schorste 8 presentatrices voor een maand voor overgewicht. Ze hebben een maand om af te vallen en terug presentabel voor de dag te komen. Deze situatie brengt discriminatie op basis van gewicht weer tot de publieke aandacht. Hoe zit dat precies in België?

Discriminatie op basis van gewicht komt vaker voor dan je denkt

Discriminatie kan veel verschillende vormen aannemen. Zo toonde studies aan dat mensen met overgewicht minder verdienen, dat ze minder snel worden aangeworven en dat ze te maken krijgen met allerhande vormen van pesterijen. Hoewel hier in België waarschijnlijk geen situaties zullen voorvallen die zo flagrant zijn als de schorsing van de Egyptische presentatrices, worden er behoorlijk wat klachten neergelegd. Volgens een artikel van het Interfederaal Gelijkenkansencentrum Unia, werden er tussen 2009 en 2012 maar liefst 30 klachten neergelegt, en dan voornamelijk arbeidsgeschillen. Dit lijkt misschien niet zo veel, maar een dossier wordt enkel opgenomen als er expliciet is verwezen naar gewicht, bijvoorbeeld wanneer een werkgever een kandidaat weigert omdat die te dik is.

België is voorloper in bescherming

In veel landen worden de discriminatiegronden van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens overgenomen. België breidt die lijst uit tot 18 criteria. Overgewicht zou onder 3 criteria kunnen vallen: de gezondheidstoestand, handicap en fysieke eigenschap. Maar ondanks die extra beschermingsgronden, is discriminatie op basis van overgewicht nog zwaar onderschat. Volgens het artikel doen veel slachtoffers geen melding omdat het discours is dat mensen zelf kiezen om overgewicht te hebben en met de nodige inspanningen wel op gewicht kunnen staan. Dus ze hebben een schuldgevoel en zien het niet meteen aan als onrecht.