“Ik wil alleen maar zeggen dat ik je op de dag dat ik je alleen tegenkom, zal doden”

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Maar wie zich in het nauw gedreven voelt door de werkgever, kan maar beter twee keer nadenken voor die een gepeperde sms of mail stuurt. Na een doodsbedreiging werd de werknemer ontslagen om dringende reden. Maar hoe liep het af voor de arbeidsrechtbank en het arbeidshof?

Een man werd op economische werkloosheid geplaatst. Maar toen de werkgever plots niet de juiste documenten invulde, viel hij ook zonder de uitkering van RVA. Ondanks ingebrekestellingen reageerde de werkgever niet. De werknemer vond er niets beter op dan volgende sms te versturen met nieuwjaar:

“Ik wens je een gelukkig nieuwjaar, maar ik wil je alleen maar zeggen dat ik je op de dag dat ik je alleen tegenkom, zal doden, je vrouw zal je graf betalen en je kinderen zullen om je huilen zonder te weten wat voor een stomme lul je bent.”

De werkgever ging tijdig en correct over te ontslag om dringende reden, rechtstreeks verwijzend naar de bedreigingen. De werknemer was hier niet mee akkoord en vocht dit aan bij de arbeidsrechtbank.

De interpretatie van de arbeidsrechtbank hield rekening met de context waarin de sms werd gestuurd. Hoewel het getuigde van weinig stijl, was het voornamelijk een emotionele reactie die in het kader van de financiële moeilijkheden niet beschouwd kunnen worden als een grote fout.

Het arbeidshof volgt die logica niet. Er zijn voldoende middelen beschikbaar om de financiële problemen aan te pakken, en zo’n sms’en horen daar niet bij. Een kordate, snellere opvolging door een arbeidsrechtadvocaat of een vakbond door de werkgever te dagvaarden bijvoorbeeld. Bovendien is een dringende reden een reden die elke samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Het is niet onbegrijpelijk dat een doodsbedreiging de vertrouwensband ernstig schaadt.

Het verschil tussen het vonnis en het arrest toont nog maar eens aan hoe belangrijk de context is bij een ontslag om dringende reden. Deze context is een zeer subjectief gegeven waar de wet redelijk vrij is om het belang van die context een gewicht te geven in heel het debat.

Een ontslag om dringende reden is bijna nooit zwart-wit. Het kan daarom nooit kwaad om uw specifieke situatie te laten beoordelen door een arbeidsrechtspecialist om de contextuele elementen in beschouwing te nemen.