Is september 2016 een zwarte maand?

We zitten nog maar in de helft van de maand, maar er zijn ondertussen al 4.000 banen gesneuveld in grote collectieve ontslagen. Caterpillar, Douwe Egberts, Axa & P&V zijn daarin de meest opvallende geweest. Wordt het in de media overbelicht deze maand, of is september 2016 écht een zwarte maand?

4.000 is een tussentijdse balans

Tijdens het opzoekwerk en het schrijven van dit artikel, verschenen er in de kranten nog signalen dat het hier niet ophoudt. MS Mode zou failliet gaan, en 220 banen zouden hierdoor verdwijnen. De vakbonden bij ING drukten hun bezorgdheid uit op de ondernemingsraad over hun banen. Naar hun zeggen zouden er 3.000 mensen hun baan kunnen verliezen bij mogelijke structureringen. ING kon daar geen duidelijk antwoord op geven. 

Gaat het dan zo slecht?

Ondanks de mediagenieke ontslagen, lijken de signalen van de arbeidsmarkt nog steeds op een heropleving te wijzen. September is spijtig genoeg de moment van het jaar waarop grote beslissingen worden genomen, zoals het budget voor het volgende jaar, of het in gang zetten van geplande herstructureringen. Bovendien zijn er bepaalde aanhoudende economische trends die druk uitoefenen op bepaalde sectoren. Zo valt het op dat voornamelijk de financiële sector onder druk staat. Een combinatie van een aanhoudende lage rente en automatisering in de sector, maakt dat deze heel vatbaar is voor herstructureringen en collectieve ontslagen. 

De koopkracht heeft nog steeds geen inhaalbeweging gedaan sinds de crisis. Deze generatie is de eerste generatie die het verhoudingsgewijs met minder moet doen dan de generatie ervoor. Decennia lang was het vanzelfsprekend dat iedere volgende generatie het beter zou hebben dan de andere.

Nog veranderingen op komst

Er wordt verwacht dat de dalende loonkosten en de toenemende flexibilisering een positieve impact zullen hebben op de arbeidsmarkt. Zeker op korte termijn valt dit te verwachten. Toch gaat er steeds meer aandacht naar de toenemende automatisering van onze samenleving. Vorige week nog viel te lezen dat 100.000 jongeren in België studeren voor een baan zonder toekomstperspectieven, bijvoorbeeld omdat ze geautomatiseerd zullen zijn in de nabije toekomst.

Bron: De Redactie