Nevenactiviteiten, belangenconflicten en misbruik van vertrouwen: een grond tot ontslag?

Michel Moll, voorzitter van Belgacom, blijkt 'strategisch adviseur' van de Chinese telecomleverancier Huawei. Het Amerikaanse parlement, de CIA en de Belgische Staatsveiligheid verdenken Huawei van spionagepraktijken.

Belgacom speelde de voorbije dagen een hoofdrol in een spionagezaak. Hackers bleken spionagesoftware op de computersystemen van Belgacom te hebben gezet.

En net nu raakt bekend dat Michel Moll ook voor Huawei werkt. Huawei, dat in 1987 opgericht werd door een voormalige Chinese militair, is één van de grootste producenten van smartphones en de op één na grootste leverancier van netwerkapparatuur, na het Zweedse Ericsson.

Huawei ontkent de beschuldigingen en Michel Moll benadrukt dat hij nooit als commerciële vertegenwoordiger van Huawei heeft gewerkt. "Ik heb hen alleen maar strategische adviezen gegeven en er bestaan geen belangenconflicten."

Kan men ontslagen worden als men zijn boekje te buiten gaat?
 

Werknemers
Werknemers hebben een uitgesproken loyauteitsverplichting ten overstaan van hun werkgever. Het misbruik van de functie en/of de bekendmaking van zakengeheimen zullen zo goed als altijd een ontslag om dringende reden rechtvaardigen. Een werknemer die gegevens uit zijn tewerkstelling gebruikt voor zijn persoonlijke verrijking (bijvoorbeeld door ze door te spelen aan een bedrijf dat ervoor wil betalen), maakt misbruik van het vertrouwen van zijn werkgever.

Vennootschapsmandatarissen
Bestuurders van vennootschappen (zoals zaakvoerders van BVBA’s, Voorzitter van de Raad van Bestuur, enz.) hebben een vergelijkbare loyauteitsverplichting ten overstaan van de vennootschap die zij vertegenwoordigen. Ook zij moeten zich steeds laten leiden door het vennootschapsbelang. Als dit vennootschapsbelang in conflict komt met het eigen belang dan moeten zij een strenge wettelijke procedure volgen. Leidt het belangenconflict tot een vertrouwensbreuk, dan kunnen de bestuurders met onmiddellijke ingang ontzet worden uit hun functie.

Besluit
In welke hoedanigheid men ook prestaties levert voor een bedrijf (in ondergeschikt verband als werknemer of in zelfstandig verband als bestuurder), het bewezen misbruik van vertrouwen en de persoonlijke verrijking naar aanleiding van een belangenconflict zullen altijd een reden zijn tot ontslag.

De aantijgingen rond Voorzitter Michel Moll worden hier vanzelfsprekend louter als case study opgevoerd vermits nog moet blijken of deze reëel zijn of op speculaties berusten.