Top 5 van de ontslagtips

Hoewel elk ontslag anders is, zijn er toch een aantal zaken die nuttig zijn voor alle werknemers die met ontslag geconfronteerd worden. Hier volgt onze top 5 van de ontslagtips:

1. Teken niet ‘voor akkoord’

Hoe geschrokken je ook bent van de ontslagbeslissing van je werkgever: teken nooit iets ‘voor akkoord’ zonder dat je goed begrijpt wat je tekent. Neem geen overhaaste beslissingen. Vraag de werkgever om de ontslagreden en het eventuele financiële voorstel op papier te zetten zodat je het in alle rust precies kan nalezen.

Sommige werkgevers deinzen er niet voor terug om je een beëindiging in onderling akkoord te laten tekenen of om je akkoord te vragen met een veel te lage opzeggingstermijn. Soms wordt zelfs gedreigd met een ontslag om dringende reden.

Laat je echter nooit intimideren en vraag raad aan een specialist vóór je ergens je handtekening onder zet.

2. Reageer zakelijk

Natuurlijk ben je erg aangegrepen door een ontslag, dat is begrijpelijk. Toch helpt een emotionele reactie je op dit ogenblik geen stap verder. Blijf dus rustig en beheerst. Bekijk de situatie eerst zakelijk en zorg dat je rechten gerespecteerd worden.

Als de emoties toch te hoog dreigen op te lopen, zeg dan simpelweg dat je het gesprek wil beëindigen en dat je het beter vindt om verder schriftelijk te communiceren.

3. Vertrekken niet zonder bewijsstukken

Ontslag kan recht geven op bepaalde vergoedingen. Hoewel de wet de bewijslast meestal bij de werkgever legt, is het toch heel belangrijk dat je een aantal zaken kan bewijzen, zoals bijvoorbeeld goede evaluaties, gerealiseerde omzet, schouderklopjes of juist negatief gedrag,…

Let wel altijd op je wettelijke loyauteits- en geheimhoudingsverplichting. Zakengeheimen zoals klantenlijsten, formules, plannen, enz. zijn altijd eigendom van de werkgever en mogen dus niet meegenomen worden.

Als het tot een ontslagprocedure moet komen, dan zal de uitkomst in grote mate afhangen van (het gebrek aan) schriftelijke bewijsstukken.

4. Win deskundig advies in

Ontslagrecht is heel complex en werk voor specialisten. Dit hoeft helemaal niet onbetaalbaar te zijn.

Via de ontslaglijn kan je een afspraak maken met een advocaat gespecialiseerd in ontslagrecht. Tijdens een persoonlijk gesprek legt deze advocaat jouw ontslag onder een vergrootglas en legt hij of zij je haarfijn uit wat de juiste stappen zijn.

5. Reageer op tijd

De wettelijke verjaringstermijn bedraagt in arbeidszaken 1 jaar. Toch is het vaak belangrijk dat je op tijd protesteert. Als je niet akkoord gaat met de ontslagreden of de wijze/het tijdstip waarop je ontslagen bent, laat dit dan onmiddellijk weten. Meestal is het verstandig om je bezwaren op papier te zetten, al dan niet met behulp van een juridisch adviseur.