De firma verbreekt

In sommige gevallen is het aangewezen om onmiddellijk afscheid te nemen van de werknemer. De kans bestaat dat een werknemer niet meer gemotiveerd zal zijn tijdens de opzeggingstermijn, of dat hij de opzegging zal rekken door zich "ziek" te melden. Soms bestaat het gevaar dat hij bedrijfsgevoelige info verzamelt of voor sociale onrust zorgt,…

Wanneer je de werknemer onmiddellijk, en dus zonder opzeggingstermijn, wil laten gaan dan spreekt men van een verbreking. Op zich heb je als werkgever het recht om dit te doen maar je schendt hierdoor wel de ontslagregels en daarom moet de werkgever een opzeggingsvergoeding betalen. 

Vermits het ontslag door verbreking onmiddellijk ingaat, mag/moet de werknemer ook onmiddellijk vertrekken, hij is onmiddellijk ‘uit dienst’. 

Hoewel er geen wettelijke formaliteiten zijn bij een verbreking (geen aangetekende brief nodig, geen vermelding van een opzeggingstermijn, …), en je dus met een gewone brief of zelfs mondeling kan verbreken, raden we je toch aan om een aangetekende brief te sturen. Zo kan er geen discussie bestaan. 

Je geeft de laatst gewerkte dag en de ontslagreden door aan de loonadministratie en laat een afrekening en de sociale documenten opmaken.  

Tot slot laat je de werknemer ook alle bedrijfsgoederen (firmawagen, tankkaart, telefoon, laptop, visitekaartjes, bedrijfsdocumenten, sleutels…) inleveren



Meer weten?