Je arbeidsovereenkomst opzeggen nog voor de start… Kan dat?

Na een lange sollicitatieronde onderteken je bij een kandidaat-werkgever een arbeidsovereenkomst. Enkele dagen krijg je echter het jobaanbod van je dromen. Je wil hierop ingaan, maar wat met de reeds ondertekende arbeidsovereenkomst… Kan je deze opzeggen nog voor de vooropgestelde startdatum?

In zo’n gevallen is het aangeraden om bij de werkgever te polsen of hij een beëindiging bij minnelijk akkoord ziet zitten. Meestal zal de werkgever hiermee akkoord gaan, zodat hij zijn zoektocht naar een andere werknemer snel kan verderzetten.

Wanneer een akkoord niet bereikt kan worden, dan is het steeds mogelijk om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Je kan ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst te verbreken, maar dan dien je een opzeggingsvergoeding te betalen. Wil je je arbeidsovereenkomst kosteloos opzeggen, dan zal je een opzeggingstermijn moeten presteren. Deze bedraagt 6 weken voor bedienden en 14 dagen voor arbeiders. We onderscheiden twee situaties.

Wanneer er geen proefbeding werd overeengekomen, kan je de arbeidsovereenkomst nog voor de startdatum opzeggen. De opzeggingstermijn begint dan meteen te lopen en kan zelfs eindigen vóór de startdatum. Indien de opzeggingstermijn na de startdatum nog loopt, dan heb je de keuze: deze presteren of een vergoeding betalen.

Is er een proefbeding overeengekomen, dan kan je ook opzeggen voor de voorziene startdatum. Opgelet! Je bent dan wel steeds verplicht om de verplichte vaste proeftijd van één maand (bedienden) of 7 dagen (arbeiders) te doorlopen. De (resterende) opzeggingstermijn moet m.a.w. nadien niet bij gepresteerd worden, maar loopt door tijdens deze vaste maand (bedienden) of vaste 7 dagen (arbeiders).

Door Zoë BAATS – Stroobants Buelens advocaten.