Je werkgever bekritiseerd op Facebook. Kan hij je dan ontslaan?

Na een vervelende dag op het werk post je een bericht op Facebook waarbij je je werkgever stevig op de korrel neemt. Daags nadien roept je baas je bij hem. Hij heeft je uitlatingen niet gesmaakt en dreigt met ontslag. Maar mag je werkgever je om deze uitlatingen in je privétijd gedaan ontslaan?

Het recht op vrije meningsuiting is in deze zeker niet absoluut. Ook buiten de werkuren moet je je werkgever met respect behandelen. Bovendien is Facebook een sociaal medium, waarvan de impact verder reikt dan de eigen vriendenkring. Je werkgever bekritiseren op Facebook is dan ook hetzelfde als hem ‘en plein public’ aanpakken.

Indien je werkgever vindt dat je gedrag op sociale media aanstootgevend is, dan kan hij je ontslaan. Opzegging of verbreking hoeven in eerste instantie niet gemotiveerd te worden, zodat de werkgever die aanstoot neemt aan het gedrag van de werknemer buiten de werkuren perfect tot beëindiging kan overgaan zonder hierbij precies uiteen te zetten wat tot deze beslissing leidde.

Wanneer je achteraf je werkgever verzoekt om de reden van je ontslag mee te delen, dan zal hij hierop wel naar waarheid moeten antwoorden. ‘Ontoelaatbaar gebruik van sociale media’ of ‘ontoelaatbaar internetgedrag’ zou dan als voldoende ontslagreden kunnen gelden.

Moraal van het verhaal, uitlatingen gepost op facebook of twitter behoren niet tot de privésfeer, zodat je beter oplet wat je post en wat niet. Je werkgever kan je ontslaan om boodschappen gepost op je wall.

Zoë BAATS – bron: V. BUELENS en P. STROOBANTS, m.m.v. Bart DEBUNNE, Is ‘facebooken’ een werkwoord? – Een praktische juridische analyse van sociale media op de werkvloer, Mechelen, Kluwer, 2012, 58-61.