Thuis vallen onderweg naar je telewerk, een arbeidsongeval?

Thuis vallen onderweg naar je telewerk, een arbeidsongeval?

Jazeker. De recente val van een Duitser die thuis op weg was naar zijn naar bureau voor telewerk, van de trap viel en een ruggewervel brak, was volgens de rechter niets minder dan een arbeidsongeval bij pendelen.

Tegenwoordig wandel je van je bed naar je bureau door het telewerk, dat immers het nieuwe normaal is geworden, maar het blijf woon-werkverkeer. Ongevallen tijdens het woon-werkverkeer zijn arbeidsongevallen waarvoor normalerwijze de arbeidsongevallenverzekeraar moet opdraaien.

Een belangrijk element in het vonnis van de rechter was bovendien dat de Duitser nog niet ontbeten had. Dat lijkt een detail maar dat is het zeker niet want een arbeidsongeval kan in Duitsland alleen gebeuren tijdens de eerste reis naar je werk. Kortom, als de man dus gevallen was op weg naar de keuken, was het gek genoeg geen arbeidsongeval geweest. 

In België is er een wet van 1967 voor de publieke sector en een wet van 1971 voor de private sector die bepaalt dat alle ongevallen op het werk of van en naar het werk, arbeidsongevallen zijn”, legde proffesor De Becker recent voor het Vrt nieuws uit.  “Er is 20 jaar geleden wel wat discussie geweest over wat te doen met verplaatsingen in huis op het ogenblik dat er getelewerkt wordt”, geeft De Becker toe. “Maar ook daar hebben we behoorlijk snel besloten dat je werkplaats dan je huis is en het dus ook hier om een arbeidsongeval kan gaan."

En ook wie voor de coronapandemie nog nooit had getelewerkt, is verzekerd. “De regel staat in zo goed als alle verzekeringscontracten die tussen de werkgever en de verzekeraar worden afgesloten”, weet De Becker 

(bron Vrt. Nieuws 11/12/2021, artikel Valerie Vanhelden)

Meer weten, of herken je dit gegeven en heb je nood aan professioneel advies?
Tel: 0476.48.35.33
Mail: peter@stroobants-legal.be
https://www.stroobants-legal.be/live-panel/2021/12/13/thuis-vallen-onderweg-naar-je-telewerk-een-arbeidsongeval