werkloosheidsbewijs C4

Heel wat werkgevers zondigen nogal eens tegen het invullen van het C4 document met alle gevolgen van dien.

Ondoordachte of lichtzinnige invulling heeft echter soms grote gevolgen.

Op de achterzijde van het werkloosheidsbewijs C4 wordt voorzien in een vakje "juiste oorzaak werkloosheid".

De werkgever is verplicht om dit in te vullen naar waarheid. De bedoeling is dat de RVA kan nakijken of de betrokken werknemer al dan niet "vrijwillig werkloos" is. Enkel indien de werknemer ONvrijwillig werkloos is (d.w.z. hij is niet verantwoordelijk voor zijn eigen ontslag) heeft hij immers recht op werkloosheidsuitkeringen. In eerste instantie is het invullen van de C4 dan ook een administratieve verplichting van de werkgever naar de RVA (en dus niet naar de werknemer). Nochtans wordt het werkloosheidsbewijs - en meer bepaald de invulling van de "juiste oorzaak van werkloosheid" - door werknemers aangewend als begin van bewijs van de reden van hun ontslag.  Niet vaak vullen werkgevers nogal achteloos het document in met als reden van ontslag "reorganisatie" of "herstructurering" of iets anders dat vreemd genoeg niet in verband staat met de werkelijke ontslagreden. Niet zelden heeft dit te maken met het feit dat de werkgever niet durft te zeggen wat de werkelijke reden is, bijvoorbeeld dat de werknemer niet voldoet of wil men de werknemer helpen om toch uitkeringen te krijgen nu het ontslag al vervelend genoeg is.Wanneer de werknemer deze reden dan op de korrel neemt, dan zal de werkgever het bestaan van deze reden ook daadwerkelijk moeten bewijzen, m.a.w. dat er effectief een herstructurering of reorganisatie plaatsvond. Vaak is dit echter helemaal niet het geval en werd er zelfs een vervanger aangeworven voor de betrokken werknemer.

Werkgevers doen er dan ook best aan om meteen bij te sturen van zodra zij een ingebrekestelling van de ontslagen werknemer ontvangen. De werkelijke reden van het ontslag kan immers ook nog op latere tijdstippen worden meegedeeld.

Kan de werkgever het bewijs niet leveren van een rechtsgeldige ontslagreden, dan stelt hij zich bloot aan een schadevergoedingen wegens willekeurig ontslag (arbeiders - 6 maanden schadevergoeding) of misbruik van ontslagrecht (bedienden - bewezen schade)